Απάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Μπεγλίτη σε ερώτηση του Βουλευτή κ. Αθ. Παφίλη (26.11.10) με θέμα: «Αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας κλπ»
«Με το συνάδελφο Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος κ. Παφίλη συμφωνώ σε κάτι, το οποίο είναι σημαντικό: ότι πράγματι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία αποτελεί τη ναυαρχίδα της αμυντικής βιομηχανίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τη χώρα, με μια διαδρομή παραγωγική, αναπτυξιακή, επιχειρησιακή, που συνέβαλε καθοριστικά μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει, σας διαβεβαιώνω, να συμβάλει στη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας, στην οικονομική ανάπτυξη, στην προστιθέμενη αναπτυξιακή και παραγωγική αξία στο χώρο της άμυνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, αλλά και στο χώρο της δημιουργίας νέων πιο δυναμικών θέσεων εργασίας.
Είναι γεγονός, ότι η αμυντική βιομηχανία του ευρύτερου δημόσιου τομέα παρουσίασε, λόγω ευθύνης όλων μας, σημαντικά δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα για πάρα πολλά χρόνια. Κατέγραψε υψηλά χρέη. Δεν ήταν τόσα τα χρέη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, όσα τα χρέη που κατέγραψαν παραδείγματος χάρη τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που προήλθαν από τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ. Ωστόσο, λειτούργησε μια αντίληψη κρατικοδίαιτη, χωρίς εξωστρέφεια, χωρίς ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού, χωρίς ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας και καινοτομίας, χωρίς επενδύσεις σε εκείνον τον τομέα που καθιστά ανταγωνιστική και πλεονεκτική τη θέση της στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά αμυντικών συστημάτων, που δεν είναι τίποτε άλλο από την έρευνα και την ανάπτυξη. Όμως, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία χάρη πραγματικά στο ζήλο, χάρη στο υψηλό επίπεδο και την εμπειρία των εργαζομένων στάθηκε και στέκεται ψηλά στο χώρο των αμυντικών βιομηχανιών.
Σήμερα έχουμε ένα πρόβλημα και πρέπει να το πούμε. Είναι το πρόβλημα του ελλείμματος εργατικού δυναμικού, εργατοτεχνικού δυναμικού, υψηλής εμπειρίας και τεχνογνωσίας, το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, με τις μετατάξεις. Μόλις διαμορφωθεί το πλαίσιο των μετατάξεων θα είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τις θέσεις αυτές, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι μπορούμε να βρούμε αυτό το ανθρώπινο δυναμικό προσωπικό που χρειάζεται, γιατί χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση στο χώρο της αεροναυπηγικής, στο χώρο των αποφοίτων του Πολυτεχνείου, να βρούμε εκείνους που θα μπορέσουν να καλύψουν τις άμεσες εργασιακές ανάγκες της ΕΑΒ.
Έχουμε ένα προσωπικό 2.050 εργαζομένων, εκ των οποίων οι 1.377 είναι εργατοτεχνικό προσωπικό υψηλής ειδίκευσης και εμπειρίας. Δυστυχώς, μέχρι τέλος του χρόνου, μέχρι 31/12, λόγω συνταξιοδοτήσεων θα φτάσουμε στους 1.900. Επείγει να προσλάβουμε προσωπικό, γιατί έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα, η ΕΑΒ έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα την επόμενη τριετία, ύψους 850 εκατομμυρίων σε συνεργασία με την Lockheed, σε συνεργασία με πολλές άλλες εταιρείες, αλλά και πολεμικές αεροπορίες και πάνω από όλα σε συνεργασία με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕΑΒ, όπως και η ΕΑΒ θα συνεχίσει να έχει τον κύριο ρόλο στη συντήρηση και το υποστηρικτικό έργο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.» «...»
«Η Κυβέρνησή μας και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν έχουν κανένα στόχο, καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Το αντίθετο. Θα υπερασπιστούμε μέσα από την ανασυγκρότηση, τον εξορθολογισμό της παραγωγικής λειτουργίας, τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης, το δημόσιο χαρακτήρα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας για τους λόγους στους οποίους αναφέρθηκα στην πρώτη μου απάντηση. Και σας το λέω με τον πιο απόλυτο, τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η ΕΑΒ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε στρατηγικές εταιρικές σχέσεις, δυναμικές συνεργασίες με ευρωπαϊκές ή άλλες εταιρείες, ώστε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια, τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της ΕΑΒ σε ένα δύσκολο παγκόσμιο χώρο. Μιλήσατε για το ανθρώπινο δυναμικό και το έλλειμμα εργαζομένων. Ο ίδιος συμφώνησα στην πρώτη μου απάντηση ότι εκεί έχουμε ένα πρόβλημα λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας, του παγώματος των προσλήψεων.
Επιχειρούμε σήμερα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω των μετατάξεων από επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να λύσουμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Διαφωνώ, κύριε Παφίλη, και πολιτικά και ιδεολογικά και επιχειρησιακά με το θέμα των υπενοικιαζόμενων εργαζομένων. Πρόκειται για μια εξαθλίωση στις εργασιακές σχέσεις. Δε θα το επιτρέψουμε, γι * αυτό προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα με μόνιμο τρόπο προς όφελος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.
Όσον αφορά στο θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Εκεί καταγράφεται ένα χρέος πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια. Αυτό το χρέος δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε.
Πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές σε συγχωνεύσεις εργοστασίων, κρατώντας τη στέρεη τεχνολογική υποδομή και το εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό. Προς τα εκεί πρέπει να προχωρήσουμε. Ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ορίσαμε σύμβουλο και σε συνεργασία μαζί του θα διαμορφώσουμε το αναπτυξιακό μέλλον, την προοπτική των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, γιατί δυστυχώς πληρώνουμε λάθη του παρελθόντος, την ευθύνη των οποίων πρέπει να αναλάβουμε όλοι όσοι κυβέρνησαν.
Η συγχώνευση ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ έγινε μ' έναν τρόπο μηχανιστικό, πρόχειρο, απροετοίμαστο και μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι, αλλά και τα ΕΑΣ πληρώνουν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η συγχώνευση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.
Στον ευρωπαϊκό χώρο, πράγματι, υπάρχει ένας σκληρός, αδυσώπητος αγώνας, ένας ανταγωνισμός των μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών των μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας ανταγωνισμός και μια αντιπαράθεση για νέες αγορές, ο οποίος περνά πολλές φορές και εκφράζεται και μέσα από το θεσμικό κοινοτικό πλαίσιο.
Έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενσωματώσουμε μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2011 την Οδηγία 81/2009, που οργανώνει το χώρο των αμυντικών προμηθειών. Εκεί υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και εξαρτάται από εμάς.
Πάνω σ' αυτό δουλεύουμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πως θα διαμορφώσουμε στέρεα εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες και τα κριτήρια για να προστατέψουμε, αν θέλετε, και τις εθνικές αμυντικές βιομηχανίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, γιατί έχουμε και σημαντικές αμυντικές βιομηχανίες στον ιδιωτικό τομέα με πολλές θέσεις εργασίας, που και σ' αυτές πρέπει να υπερασπιστούμε τους εργαζομένους, τους επιχειρηματίες και τελικά την ελληνική τεχνογνωσία.
Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν, όπως σας είπα, όροι και προϋποθέσεις που θα βάλουμε στην ενσωμάτωση αυτής της Οδηγίας, που θα φέρουμε με την καινούρια χρονιά, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Θα σας δώσω και μία απάντηση για το θέμα των πυρομαχικών για τα Leopard στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Δυστυχώς εδώ έχουμε μια παθογένεια που καλούμαστε να την διαχειριστούμε ένα χρόνο ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ως Κυβέρνηση, μια παθογένεια χρονίζουσα, σε σχέση με την προμήθεια των τεθωρακισμένων Leopard, αλλά και σε σχέση με τα πυρομαχικά.
Για πολλά χρόνια αυτό το πρόβλημα δεν είχε λυθεί και δεν περιποιεί τιμή στο πολιτικό σύστημα αυτό το ζήτημα. Το λύσαμε με τον κ. Βενιζέλο σε πολύ πιο σύντομο χρόνο, με πλήρη διαφάνεια και διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Έπρεπε, όμως, να λύσουμε πρώτα από όλα τον επείγοντα χαρακτήρα της προμήθειας πυρομαχικών για τα Leopard που δεν είχαν. Το λέω μετά λόγου γνώσεως, γιατί είναι ένα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα. Τα Leopard δεν είχαν πυρομαχικά, γιατί κανείς όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε διασφαλίσει την προμήθεια των πυρομαχικών.
Αποφασίσαμε, λοιπόν, άμεσα, μέσω διακρατικής συμφωνίας με τη Γερμανία, την προμήθεια 12.000 πυρομαχικών κινητικής και χημικής ενέργειας, για να έχουν τουλάχιστον τα Leopard - τα οποία χρυσοπληρώσαμε - σύγχρονα πυρομαχικά, για να μπορούν να λειτουργήσουν, στην απευκταία εκείνη περίπτωση που πηγαίναμε σε μια σύγκρουση.
Παράλληλα με τη διακρατική συμφωνία, οργανώνουμε έναν ανοικτό διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, με σαφείς όρους που θα υπερασπίζονται την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και βεβαίως τα ΕΑΣ. Μιλάμε για μια ποσότητα 30.000 πυρομαχικών, για τα οποία θα προχωρήσουμε σε ανοικτό διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, διασφαλίζοντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας θα καλύπτεται από την ελληνική βιομηχανική συνεργασία.
Αντιλαμβάνεστε ότι κινούμαστε σ' έναν χώρο εξαιρετικά ευαίσθητο στον οποίο έχουν επικαθήσει, όπως όλοι γνωρίζουμε - και εσείς και εμείς - δομικά προβλήματα, διαρθρωτικά προβλήματα και κακοδιαχείριση στο παρελθόν. Πρέπει να τολμήσουμε να το πούμε και αυτό. Αυτή η εποχή έχει περάσει για μας.
Σ' αυτή τη νέα εποχή, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των αμυντικών βιομηχανιών, με γενναία βήματα, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, υπερασπιζόμενοι μια νέα αντίληψη παραγωγικής και αναπτυξιακής λειτουργίας αυτών των βιομηχανιών και όχι μια αντίληψη που μέχρι σήμερα μας οδήγησε στο αδιέξοδο, σωρεύοντας χρέη και απειλώντας την ίδια την εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων.
Θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις θέσεις εργασίας, αλλά εάν συνεχίζαμε αυτή την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια το βέβαιο είναι ότι θα έχαναν πάρα πολλοί τις δουλειές τους. Εμείς διασφαλίζουμε τις θέσεις εργασίας, διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα των αμυντικών βιομηχανιών, διασφαλίζουμε πάνω απ' όλα το δημόσιο συμφέρον και την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας.
Ευχαριστώ.»